Bitter og desillusioneret har den nu 92-årige Emilie Schindler været vidne til dèn overvældende hæder og hyldest, der har udødeliggjort hendes mand, den tyske industrimand Oscar Schindler. Hun har nu i 50 år boet i Argentina i sit lille hus i San Vicente, 40 km sydvest for Buenos Aires, og har levet et stille, tilbagetrukket liv med sine katte, hunden og de smukke roser. Kun de uniformerede politifolk forstyrrer idyllen - posteret døgnet rundt for at beskytte den gamle dame mod angreb fra anti-semitiske og højre-ekstremistiske grupper.

 

Emilie Schindler

Men da Emilie Schindler i efteråret 2000 deltog som gæst i det tyske ARD TV- program Fliege, gjorde hun stilfærdigt opmærksom på, at hun også frelste mange jøder under anden verdenskrig - endda flere end hendes mand. "Der var nu ikke alene tale om Schindler`s Liste", sagde hun, "der var tale om hr. og fru Schindler`s Liste ..."

Oscar Schindler er blevet beskrevet som een af de største, om ikke dèn største, humane skikkelse i Holocausts rædselsvækkende historie. Som frelste flere jøder fra de nazistiske dødslejre end måske nogen anden enkeltperson under anden verdenskrig bortset fra Raoul Wallenberg.

Oscar Schindler, der blev verdensberømt som den centrale figur i Spielbergs 7-dobbelte oscar-belønnede filmepos Schindler`s Liste, blev i begyndelsen af tresserne hædret i Israel og erklæret for "retfærdig", en sjælden hædersbevisning for et nazimedlem. Han blev opfordret til at plante et træ i De Retfærdiges Allè, der leder op til Yad Vashem-museet i Jerusalem. En mindeplade i Park of Heroes hylder ham som frelser af mere end 1200 jøder.

Schindler, der døde i 1974, blev agtet og æret overalt af sine jøder - i USA blev en etage i Truman Forskningscentret på Hebrew University i begyndelsen af halvfjerdserne indviet til Schindler for hans indsats, ligesom han for nylig blev kåret som helt og optaget i "Heroes Hall of Fame" side om side med berømte historiske skikkelser som George Washington, Ghandi, Churchill og Martin Luther King.

Historien om Emilie og hendes omtumlede liv med Oscar Schindler begyndte den 6. marts 1928, hvor den 20-årige landmandsdatter blev gift med den høje, kønne levemand i Zwittau, Oscars fødeby.

Og der gik ikke lang tid, før de barske realiter gik op for den nygifte Emilie: Oscar Schindler var et vitalt levemenneske, venlig og generøs, ikke meget for fast rutinearbejde og samtidigt en alkoholiseret playboy og skamløs skørtejæger af værste skuffe. Han elskede at holde hof med sine venner, vodka og dobbelt cognac på de lokale kroer - ofte ledsaget af sin elskerinde. Hans sidespring var utallige, men efter hver affære vendte han som en skamfuld skoledreng altid tilbage til sin Emilie og bad om tilgivelse - og fik den! Selv om Emilie senere bittert kunne konstatere, at han skiftede kvinderne ud, som han skiftede tøj.

En ung Emilie Schindler med hunde og niece

Hun beskriver det således i sine erindringer Where Light And Shadow Meet, der endnu ikke er udkommet på dansk: "På trods af sine åbenbare svagheder og fejl havde Oscar et stort hjerte og var altid rede til at hjælpe enhver i nød - han var imødekommende, venlig, usædvanligt generøs og næsten barmhjertig, men meget umoden ... han løj og bedrog mig konstant ... "

Men Emilie resignerede og hjalp til, da Oscar Schindler i krigens første tid ved hjælp af bestikkelse og illegale sortbørsvarer overtog en polsk emaljevarefabrik, Deutsche Emailwaren Fabrik, nær den jødiske ghetto i Krakow.

Efterhånden som nazisternes brutalitet tog til med mord, vold og terror, begyndte deres plan om Endlösung, jødernes totale udryddelse, at gå op for ægteparret Schindler, og de besluttede i fællesskab at sætte alt på spil i desperate forsøg på at redde "deres" 1200 Schindler-jøder fra den visse død i dødslejrenes helvede.

De skyede intet middel for at sikre jøderne, hver en pfennig blev brugt til mad, klæder og medicin. Emilie betænkte sig ikke et øjeblik på at sælge sine smykker for at få oprettet et hemmeligt lazaret på fabrikken med lægeudstyr købt på det sorte marked.

Hun underholdt SS-officerernes koner og børn og tiggede skamløst tyskerne om mad og medicin, hun handlede uden hæmninger på det sorte marked, Schindlers jøder kom til hende om sygdom og aborter ...

Overlevende tænker med dyb taknemlighed tilbage på dèn vinterdag i krigens sidste år, hvor hundreder af jøder bestemt for udryddelse ankom til den lokale station, lastet i overfyldte kreaturvogne. Oscar Schindler var selv bortrejst, men Emilie tøvede ikke med at gribe ind. Hun fik fat i Oscar over telefonen, og i 20 graders frost begav hun sig så afsted, fik nazisternes tilladelse til at ansætte de dødsdømte jøder på fabrikken som "nødvendige for krigsindustrien" og gik derefter igang med at befri jøderne. Et grufuldt syn mødte Emilie, da man efter stort besvær fik åbnet kvægvognene: døde og levende døde mellem hinanden, frosne, muselmennesker.

I ugevis passede og plejede en utrættelig Emilie de syge og døende og fik bragt mange tilbage til livet ...

I dè år blev millioner af jøder myrdet i polske dødslejre som Treblinka, Majdanek og Auschwitz - men ægteparret Schindlers jøder overlevede mirakuløst.

Efter krigen flygtede ægteparret Schindler efter trusler fra gamle nazister til Buenos Aires i Argentina, ledsaget af Oscars elskerinde og et dusin Schindler-jøder og slog sig i 1949 ned som farmere, støttet økonomisk af den jødiske organisation Joint og taknemlige jøder, der aldrig glemte dem.

Emilie og Oscar Schindler i 1946

Da ægteparret Schindler efter 8 års kamp for tilværelsen måtte se en truende økonomisk fallit i øjnene, rejste Oscar Schindler alene tilbage til Europa og slog sig ned i en lille lejlighed Am Hauptbahn No. 4 i Frankfurt Am Main i Vesttyskland.

Oscar Schindler - levemand og frelser

Emilie havde en vag fornemmelse af, at han nu havde forladt hende for altid - og det kom til at slå til! "Det første, han gjorde, var at sælge sin returbillet og så ellers bruge pengene på cognac og kvinder", fortalte hun for nylig. Hun så aldrig Oscar siden, men han fortsatte med at sende hende breve i alle de følgende år. Skuffet, træt og desillusioneret smed hun efterhånden brevene uåbnede i den gamle kakkelovn ...

Oscar Schindler i Israel

Brevene ophørte i 1974, hvor Oscar Schindler døde alene i Frankfurt af leversvigt den 9. oktober i en alder af 66 år. Schindler - i sandhed ikke en af kirkens mest fromme sønner - blev begravet på den katolske kirkegård på Mount Zion i Jerusalem i overværelse af hundreder af grædende Schindler-jøder.

Forgældet måtte Emilie Schindler sælge farmen, og hun klarede sig kun igennem med sit lille hus takket være hjælp fra den jødiske organisation B`nai B`rith og jødiske venner. Ægteparret Schindler fik ingen børn, og hun har levet alene i San Vicente i 50 år. Hendes eneste nulevende slægtning, en niece, bor i Bayern.

Emilie Schindler i San Vicente

Hun er selv blevet erklæret for "Retfærdig" i Israel, og hun modtog i forbindelse med Spielbergs film Schindler`s Liste 50.000 USD, ligesom Argentinas regering i februar 1998 tildelte hende en månedlig pension på 1.000 USD

Emilie Schindler siger med et uudgrundeligt smil: "Han gav sine jøder alt - og mig intet ....."  

Louis Bülow

 

 


 

Google

 

 

© 2007-2009 Louis Bülow. All Rights Reserved.